2024.05.20.
  • 2024.05.20.
Lánchíd-botrány

Hírünk a világban – 5 film, ami Budapesten játszódik

By 2023.11.08. 0 577 Views

Budapest gyönyörű. Budapest izgalmas. Ezt már Hollywood is tudja. Meglepően sok világhírű filmet forgattak a magyar fővárosban. Ezek egy részét csak itt forgatták, de nem szerepel a film sztorijában Budapest. Egy másik részét viszont itt forgatták, és Budapest Budapestet is játsza. Ezek közül gyűjtöttünk most össze ötöt.

1. Én, a kém

Az Én, a kém (eredeti cím: I Spy, stilizálva: I-SPY) egy 2002-ben bemutatott amerikai akcióvígjáték, amelyet Betty Thomas rendezett. A főszerepet Owen Wilson és Eddie Murphy játsza. A sztori szerint egy kémnek (Owen Wilson) és egy szupertsztár bokszolónak (Eddie Murphy) össze kell fogniuk, hogy elkapjanak egy fegyverkereskedőt még azelőtt, hogy eladna egy bombázórepülőt. A film sajnos kritikai és bevételi szempontból is elbukott. Az Én, a kém 70 millió dollárból készült, világszerte pedig mindössze 60,3 millió dolláros bevételt hozott. Ez azonban nem a helyszínen múlott. Budapest több ikonikus helyszíne is feltűnik a filmben a Fogaskerekűtől, a Lánchídon át a Gellért fürdőig.

2. A Szállító 3

A szállító 3. (eredeti cím: Transporter 3) 2008-ban bemutatott francia akciófilm, A szállító-filmek harmadik része. A főszereplő Jason Statham. A sztori szerint Frank Martinnak,a  szállítónak  (Jason Statham) Vasziljev környezetvédelmi miniszter lányát kell elvinnie Marseille-ből Kelet-Európába úgy, hogy pár méternél messzebb nem hagyhatják el a kocsijukat. A filmben vannak akciójelenetek, amik a sztori szerint Budapesten játszódnak. A Parlament fel is tűnik. A többi viszont már inkább egy sztereotip kép a fővárosról, ami inkább tűnik egy elmaradott szovjet államnak, mint a valódi Budapestenk. A film bevétel szempontjából sikeres volt, a kritikai fogadtatása már vegyesebben alakult.

3. Fekete Özvegy

A Fekete Özvegy (eredeti cím: Black Widow) 2021-es amerikai szuperhősfilm, gyártója a Marvel Studios. A film főszereplője Scarlett Johansson. A sztori szerint a Bosszúállókból megismert Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), azaz a Feket Özvegy kénytelen lesz szembenézni múltja sötét epizódjaival, amikor egy veszedelmes összeesküvés hozzá is elér. Nyomában egy életére törő, kérlelhetetlen erővel, Natasha számot kell vessen kémes múltjával és családi kötelékeivel, amiket már jóval azelőtt felbontott, hogy Bosszúálló lett. A filmben több akciójelent is Budapesten játszódik. Itt már valós pompájában láthatjuk a fővárosunkat. A mi kedvencünk a rakparton forgatott üldözési jelenet.

4. A Kém

A kém (eredeti cím: Spy) 2015-ben bemutatott amerikai akcióvígjáték, melyet Paul Feig írt és rendezett. A főszerepben Melissa McCarthy, Jason Statham és Jude Law látható, de feltűnik még például 50 Cent is. A remek, önirónikus vígjáték sztorijában Susan Coopernek (Melissa McCarthy) a CIA elemzője terepre megy, miután társa (Jude Law), aki az ügynökség legjobb ügynöke, lebukik. Bár csak mellékszereplő, a film legjobb pillanatait mégis Jason Statham szállítja, aki lényegében saját eddigi filmbéli karaktereinek paródiáját alakítja. Ebben a filmben már nem csak budapesten játszódó akciójelenteket nézhetünk, hanem még a Balatonon is akcióznak.

5. Vörös veréb

A Vörös veréb (eredeti cím: Red Sparrow) 2018-ban bemutatott amerikai kémthriller, melyet Justin Haythe forgatókönyve alapján Francis Lawrence rendezett. A főbb szerepekben Jennifer Lawrence, Joel Edgerton és Jeremy Irons látható. A cselekmény egy orosz titkosügynök-nőről szól, akinek egy CIA-ügynökkel kell kapcsolatba lépnie, egy besúgó kilétének felfedése céljából. Ebben a filmben Budapest Budapestet, de például Moszkvát is eljátsza. Rengeteg csodás fővárosi helyszín feltűnik. Jennifer Lawrence például a Császár-Komjádi uszoda hátuljánál, a fonódó villamos megállójában cseveg Joel Edgertonnal, sőt, aztán a villamoson a kamera megtalálja azt az egyetlen egy embert is Budapesten, aki jól láthatóan Lokált olvas unalmában. 

(Kiemelt kép by 12019 from Pixabay)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek