2024.05.20.
  • 2024.05.20.
Érdekes kiállítások Budapesten 2024-ben

Essentia Artis: márciusban nyílik az összművészeti kiállítás

By 2024.02.21. 0 179 Views

Március 1-jén nyílik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasainak kiállítása, az Essentia Artis. Az ehhez kapcsolódó tematikus programsorozat március 23-án, március 24-én, valamint március 27-én várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Március 1. és május 7. között látogatható a második alkalommal megvalósuló Essentia Artis, az MMA 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és programsorozata. Az eseményen az építészet, film- és fotóművészet, irodalom, ipar- és tervezőművészet, képzőművészet, népművészet, színház, zene és művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be. Negyvenegy művész 150 alkotása lesz látható Őrizni, használni és teremteni alcímmel.

Művészeti ösztöndíj 18 és 50 év közöttieknek

Az MMA hároméves Művészeti Ösztöndíjprogramja fiatal és középgenerációs művészek, művészetelméleti írók részére teremt lehetőséget kutatási tervük megvalósítására, művészi tevékenységük fejlesztésére és létrehozására.  Hétfőtől ismét lehet pályázni; 18 és 50 év közötti, művész és művészetelméleti szakember jelentkezését várják április 2-ig. A három évre szóló, havi kétszázezer forintos ösztöndíj mellett a program célja a kapcsolatépítés, az ösztöndíjasok mentorálása és a különféle művészeti ágak közös gondolkodásának elősegítése.         

Essentia Artis: idén összesen 30 programon vehetünk részt

Az Essentia Artishoz idén is három tematikus nap kapcsolódik színészek, zenészek, irodalmárok és filmesek részvételével. Összesen harminc program lesz a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben, csaknem 160 művész közreműködésével.

Március 23-án a népművészeté a főszerep: lesznek divatbemutatók, kézműves-foglalkozások és családi programok, este pedig táncház. 24-én filmesek és színházművészek mutatkoznak be: délelőtt játékos foglalkozások, interaktív programok, este filmbemutatók lesznek, köztük animációs és dokumentumfilmeké is. Március 27-én zeneművészek, irodalmárok és művészetelméleti alkotók kerülnek középpontba: egyebek mellett lesznek koncertek, amelyen az ösztöndíjas zeneszerzők új műveit hallhatjuk.  A felső kiállítótérben kurátori vezetések, performanszok és irodalmi esteket is tartanak.

Iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis egyik kurátora kiemelte: negyvenegy művész 150 alkotása lesz látható a kiállításon. Megjegyezte, nagyon változatos képet adnak a munkák. Az animációsfilmtől, a hagyományos olajképeken át, bronzplasztika, népművészeti gyűjtésből származó beszámoló anyag is látható lesz, de megjelenik rajta építészet, fotográfia, formatervezés és ékszerkollekció is – hívta fel a figyelmet Iski Kocsis Tibor.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

PestBudaiHírek